Rättvis beskattning av pensionen!

 

Under förra mandatperioden fanns tankesättet, att pensionärerna som inte arbetar (även om de arbetat i över 40 år tidigare) ska ha en högre skatt än löntagarna.

 

Detta trots att när ATP-systemet infördes 1960 skrev pensionsmyndigheten, att för första gången fanns ”ett system för alla, där pensionen betraktades som uppskjuten lön för utfört arbete och inte som ett bidrag”.

 

Det finns ytterligare sätt att se på pensionen, vilket i sin tur leder till olika sätt att beskatta den:

- Som bidrag, eftersom det alltid utgår en garantidel till dem som inte har lönearbetat tidigare.

- Som kapitalinkomst, eftersom det finns en premiepensionsdel, där vi förväntas vara vår egen lyckas smed och spela på börsen.

- Som försäkring eftersom man tar ut mera i pension än man betalat om man lever riktigt länge.

 

Pensionen – som har flera delar - kan alltså beskrivas på mångahanda sätt.

Det är i huvudsak en teknisk fråga.

 

Min syn är denna: Pengarna IN i ditt personliga pensionskonto är inarbetade av dig, dvs kan jämföras med en lön, som inte sätts in på ditt vanliga lönekonto, utan på ett annat konto och utan att kunna användas av dig idag.

 

Det förvillande är, att det också går pengar UT ur systemet, från löntagarna till pensionärerna. På samma sätt kommer dagens löntagare att få sin pension betald via framtida löntagares insättningar. Det här är egentligen inte relevant, men  teoretiskt finns det två möjliga fokus, och därmed kanske två möjliga slutsatser.

En sak är ändå klar: Pension (utom garantidelen) inte är bidrag utan handlar om intjänade pensionsrättigheter.

 

Sedan jag skrev min första insändare har regeringen lagt sin första budget och där börjat arbetet med att likställa skatten på inkomst med skatten på pension. Rättvisan segrar!

 

Wille Brüggemann

SAFE-medlem, Nässjö