Cirkus SD

 

Måndagen den 1 december var det ”Cirkus SD” i Nässjös kommunfullmäktige. Sverigedemokraterna begärde då s.k. ”proportionella val” till alla nämnder och styrelser som de kunde. Detta innebar att alla fullmäktiges ledamöter fick gå fram ett 20-tal gånger under dagen för att lägga valsedlar i en urna och på så sätt utse ledamöter och ersättare till nämnderna.

 

Vanligtvis utser man nämnder och styrelser genom ett majoritetsval, där partier och partikoalitioner får de mandat man är berättigad till efter mandaten i fullmäktige. SD skulle då med sina 11 mandat som grund få drygt 50 platser i olika nämnder och styrelser.

 

Valen till varje nämnd och styrelse kunde på så sätt ha gjorts med ett enkelt klubbslag och tagit kanske drygt 1 timme. Man hade kunnat lägga omröstningarna till det ordinarie sammanträdet den 11 december. Men nu tog mötet en hel dag – från kl. 8:00 till 17:20. Den extra kostnaden för kommunen torde ha blivit kring 100 000 kronor – pengar som kunde ha använts bättre.

 

För SD fick även med proportionella val drygt 50 platser - det blev inte en enda extra plats i någon nämnd eller styrelse trots denna komplicerade valprocedur! Hade majoritetspartierna dessutom haft ett extra namn på sina valsedlar hade SD t.o.m. kunnat förlora två platser.

 

En SD-ledamot röstade nämligen med fel valsedel vid ett tillfälle och vid ett annat var Gunnar Gadderyd inte på plats när hans namn ropades upp.

 

De övriga åtta partierna hade t.o.m. i ett brev garanterat att SD skulle få de drygt 50 platser som man var berättigade till enligt valresultatet. Men Gadderyd och Co envisades med driva fram en lång och krånglig valprocedur – till ingen nytta vare sig för SD eller någon annan!

 

Thomas Erixzon
SAFE-medlem, Nässjö