Ökad jämlikhet!

 

Pensionärer, sjuka, handikappade och arbetslösa betalar idag skatt på en högre nivå än de som är unga, friska och som har ett arbete. Inte nog med att den som är gammal, sjuk, handikappad eller arbetslös oftast har en inkomst som är betydligt lägre än en vanlig lön, man betalar även straffskatt på sin låga inkomst!

 

Det ligger en mycket unken människosyn bakom denna politik, skapad och genomförd av Reinfeldt och hans högerregering. Alla människor är tydligen inte lika mycket värda! Hellre rik och frisk än fattig och sjuk!

 

Till detta kommer att landets pensionärer har drabbats av "bromsen" och fått minskad pension. Det har blivit sämre sjukförsäkring och långtidssjuka utförsäkras. De arbetslösa har fått sämre a-kassa. När man blivit utförsäkrad hamnar man i den beryktade ”Fas 3”.

 

Tala om en cynisk och människofientlig regeringspolitik!

 

Högerregeringen har nu genomfört skattesänkningar som minskat statens inkomster med långt över 100 miljarder varje år - skattesänkningar som mest gynnat de rika. 

 

Villaägare i Vellinge, Danderyd och liknande platser har fått kraftigt sänkt fastighetsskatt, förmögenhetsskatten har avskaffats helt, bolagsskatten har sänkts med 16 miljarder, de som har råd att skänka pengar till välgörenhet får nu avdrag på det...

 

Dessa skattesänkningar är en viktig orsak till att många av landets kommuner och landsting har stora ekonomiska problem. Statsbidragen har inte stigit i takt med att kommunernas och landstingens kostnader har ökat. Skola, omsorg och sjukvård har drabbats.

 

Hade högerregeringen gett kommuner och landsting nödvändiga resurser istället för att sänka skatten med alla dessa miljarder hade man haft en helt annan ekonomisk situation där nu.

 

Landets resurser har blivit alltmer orättvist fördelade. De rika i landet betalar inte längre skatt efter sin bärkraft och förmåga. Detta trots att löner, arvoden, bonusar och fallskärmar har stigit till rena fantasibelopp.

 

Det är inte resurser som saknas - Sveriges BNP är högre nu än den var för 10-20 år sedan. Men det är viljan att fördela dem rättvist som inte längre finns! Det är hög tid att beskatta fallskärmsgänget!

”Ökad jämlikhet” var – för mycket längesen - en socialdemokratisk valslogan. Palme hade texten på talarstolen som nyvald partiledare. När får vi se Stefan Löfven med en sådan affisch på sin talarstol?

 

Det är viktigt att högerregeringen röstas bort i höstens val. Men vi behöver inte bara byta regering – vi behöver också byta politik!

 

Thomas Erixzon

SAFE-medlem, Nässjö