Aktuellt om Parkgården.

Projekt “Framtidens Parkgården” går ut på att omvandla Parkgårdens seniorlägenheter till trygghetsboende med kooperativ hyresrätt. Tanken är att Parkgården ska ägas av en förening som bildas av Riksbyggen, Nässjö kommun och hyresgästerna. Förslag till hur den kooperativa hyresrätten ska utformas tas fram av en styrgrupp. I styrgruppen ingår kommunstyrelsens och socialnämndens presidium, kommundirektör, socialchef och Riksbyggen.

Kommentar:

SAFE anser att det är fel att stänga in utredningen av Parkgården i en styrgrupp med ett fåtal politiker och tjänstemän som kan påverka. Det är dessutom en tydlig tendens att kritiska synpunkter utifrån filtreras bort.

Lägenheter.

En flyttning av äldrehemmet på Övre Nygången från plan 5 till plan 2 har avskrivits av styrgruppen. Därför har antalet trygghetslägenheter i aktuellt förslag minskat från 81 till 71 fördelade på 8 treor, 55 tvåor, 8 ettor. Det skulle innebära att lägenheternas genomsnittliga storlek ökar från 44,5 kvm till 53 kvm.

Enligt miljö- och byggkontoret är gällande norm för parkeringsplatser 0,7 per lägenhet. Det skulle innebära att c:a 50 parkeringar. Därutöver finns önskemål om 40 platser från personal i olika verksamheter. Parkgården har idag 50 parkeringar och det återstår att lösa 40 platser enligt styrgruppen.

Kommentar:

SAFE anser att det är bättre att behålla dagens lägenhetsfördelning i stället för att göra färre och större eftersom det idag står 255 personer i kö till en lägenhet på Parkgården.

Ekonomi.

Enligt styrgruppen ska ytan för lägenheterna öka från dagens 3 662 kvm (82 lägenheter) till 3 750 kvm fördelade på 71 lägenheter. Det skulle innebära att den genomsnittliga storleken på lägenheterna ökar från 44,5 kvm till 53 kvm. Vid oförändrad hyresnivå skulle månadshyran i genomsnitt öka med c:a 1 100 kr/mån. Styrgruppen räknar med en genomsnittlig hyra på

1 500 kr per kvm och år.

I upplåtelseformen kooperativ hyresrätt förhandlas ej hyrorna med hyresgästföreningen. Det är fri hyressättning som då gäller eftersom hyresgästerna är ägare.

Investeringarna beräknas till hela 140 miljoner som ska lånas upp med kommunen som borgenär. Tillkommer gör Parkgårdens bokförda värde på drygt 50 miljoner. Det innebär att den kooperativa hyresrätten ska finansiera kapitalkostnader för c:a 190 miljoner.

Kommentar:

SAFE anser att Parkgården även i framtiden ska ägas, drivas och ges en välbehövlig renovering av Nässjö kommun eftersom Parkgården är en viktig resurs för hela kommunala.

Bildandet av den kooperativa hyresrätten.

Enligt styrgruppen ska befintliga hyresgäster evakueras under ombyggnationen. De byggande parterna, som är Nässjö kommun och Riksbyggen, bildar en styrelse i en kooperativ hyresrättsförening. För att få tillgång till en lägenhet måste därefter hyresgästen bli medlem i föreningen och därmed delägare.

Kommentar:

SAFE anser att Parkgårdens lägenheter ska upplåtas som rena hyresrätter. Renovering borde göras så att flertalet hyresgästerna kan bo kvar i sin lägenhet.

Anders Hansen, SAFE