Budget 2016, ram 2017 och plan 2018.

 

SAFE:s budgetförslag är förslag till ändringar i kommunstyrelsens budgetförslag del I - III.

 

Förslag till ram 2017 och plan 2018 är enbart en framskrivning av kommunstyrelsens förslag justerat med finansiering av särskilda yrkanden i SAFE:s budgetförslag.

 

Under 2016 - 2018 kommer intäkter i form av skatter och bidrag för Nässjö kommun sannolikt att öka genom ökat invånarantal. Nässjö får ett rätt hyggligt statligt stöd till bl.a. en bättre skola. Det är dock viktigt att s-mp-v:s budget går igenom riksdagen denna gång - det har redan varit 9 år för mycket med borgerliga budgetar här i landet.

 

För att Nässjö kommun ska vara attraktiv att leva och bo i måste de senaste årens återkommande neddragningar inom förskola, skola och äldreomsorg ersättas med verksamhetsnära personalförstärkningar.

 

Det finns dock en del positiva inslag i majoritetens budgetförslag – som att förskolepersonalen nu får arbetskläder. Det gäller även att skolan får bibehållen personaltäthet så att man får 9 mkr från staten till lågstadiet 1-3.

 

SAFEs budgetförslag ger mer resurser till främst barn- och utbildningsnämnden och till socialnämnden. Det innebär fler anställda och mer resurser till omsorgen och till förskola och grundskola.

  

För att minska barngruppernas storlek något inom förskolan tillförs 2,3 miljoner vilket motsvarar c:a 6 tjänster.

 

För att minska elevgruppernas storlek inom fritidshemmen tillförs 3 miljoner.

 

För att upprätta en uppsökande fältverksamhet i samverkan mellan olika förvaltningar samt frivilligorganisationer, som ger överblick i ungdomars fritidsmiljö, tillförs 1 miljon.

 

I vårt budgetförslag ingår också att dagens seniorlägenheter i andra kommundelar, behålls i kommunal regi. I kommunen står idag 500 i kö för seniorboende.

 

Vi vill fastställa principen att det ska finnas demens- och äldreboende i Anneberg, Bodafors, Forserum, Malmbäck och Nässjö.

 

Vi vill sänka avgifterna på trygghetslarm, hemhandling och matdistribution till äldre i kommunen.

 

I investeringsbudgeten vill SAFE lägga 10 mkr till Nässjös simhall 2015, samt ytterligare 40 mkr 2017 och 40 mkr 2018.

 

För utbyggnad av Nyhemsskolan till 2-parallellig F-6 – skola investeras 25 miljoner 2016-2018.

 

Nämndernas hyror kommer att öka på grund av omfattande investeringar i form av nybyggnation och renoveringar främst inom förskola, grundskola och sim- och sporthall.

 

SAFE anser därför att en mindre höjning av kommunalskatten är nödvändig för att bl.a. kunna finansiera förbättrade resultat i grundskolan, god omsorg för äldre och funktionshindrade samt de omfattande investeringarna.

 

Skattesatsen 2014 fastställs till 22.49 % av den beskattningsbara inkomsten vilket är 30 öre mer än kommunstyrelsens förslag. Det tillför driftsbudgeten ytterligare c:a 17,1 miljoner 2016, 17,8 miljoner 2017 och 18,8 miljoner 2018.

 

SAFE fundera på att avstå från skattehöjning eftersom vår budget går med plus även utan denna. Men med tanke på kommande investeringsbehov kan det vara bra att ett hyggligt överskott i budgeten.

 

För att kompensera utsatta grupper i Nässjö kommun för höjning av kommunalskatten vill SAFE bl.a. kraft sänka dagens omsorgsavgifter.

 

Nässjö kommuns budgeterade resultat för 2016 fastställs till 24,241 miljoner kronor, varav 2,1 miljoner kronor avser återställande av 2014 års negativa balanskravsresultat.

 

Resultatutjämningsreserven och tillskott till kommunen i form av ökade skatteintäkter, generella bidrag eller bidrag liknande konjunkturstöden ska vid behov kunna användas för uppräkning av nämndernas ramar.

 

 

Särskilda yrkanden som ska till ev. omröstning:

 

Barn- och utbildningsnämnden

För införandet av fria pedagogiska måltider i förskolan tillförs 350 tkr.

 

Kultur- och Fritidsnämnden

För höjda föreningsbidrag tillförs 380 tkr.

 

Socialnämnden

För bättre kvalité inom äldreomsorgen, minska personalens sjukfrånvaron samt för att undvika ytterligare nedskärningar inom hemtjänst och särskilda boenden tillförs 9,5 miljoner.

 

Investering

För utbyggnad av Nyhemsskolan till 2-parallellig F-6 – skola investeras 25 miljoner 2016-2018. Investeringen är fördelad med 10 miljoner 2016 och 15 miljoner 2017.

 

 

Thomas Erixzon, SAFE, Nässjö