Demokrati ger fler chansen att säga vad de tycker

 

”Populism är att servera medborgarna den politik de säger sig vilja ha”, skriver Gunnar Gadderyd i denna tidning i en insändare med rubriken ”Hellre populism än demokrati”. Man undrar: Hur vet Gadderyd vad folket vill ha utan att fråga?

 

Ett exempel på hur tokigt det kan bli:

Valutslaget 2014 visar, att folk inte vill ha kvar de försämringar för pensionärer, arbetslösa eller sjukskrivna som infördes under förra mandatperioden. Försämringar som SD upprepade gånger stött i riksdagen, och som partiet vidmakthållit genom att till och med rösta emot sin egen budget i slutet av förra året!

 

Hur kunde SD veta, att folket hade ändrat sig från i september till i november?

Här är en ledtråd: I en riksdagsdebatt sa SD:s vice ordförande att han talade för ”den tysta majoriteten”. Han menade sannolikt de 13 % som röstat på hans parti, en ovanligt liten ”majoritet” kan det tyckas.

 

Med tanke på att de fyras gäng som leder SD alla är akademiker från Lund är det märkligt att de inte fått lära sig räkna bättre. Majoriteten av folket brukar vara över 50 %!

 

Är man inte noggrannare med fakta än så, kan man förstås inbilla sig att man vet vad folk vill. Samhället kanske rentav kan avskaffa de allmänna valen och lita till de populistiska oraklens uttolkning av folkviljan?

 

Nä, jag är tveksam. Demokrati ger fler chansen att säga direkt vad de tycker.

 

 

Wille Brüggemann

Safemedlem, Nässjö