Bra gjort, Margot Wallström!

Det var på tiden att det skandalösa vapenavtalet med Saudiarabien blev uppsagt av regeringen. Detta land är en av världens värsta och mest kvinnoförtryckande diktaturer. Margot Wallström gjorde också alldeles rätt som kallade Saudiarabiens straffmetoder för "medeltida". Det var en bra och tydlig beskrivning på det straff på 1000 piskrapp och 10 års fängelse som en saudisk bloggare för demokrati och mänskliga rättigheter nyligen fick.

Men det är beklämmande att ta del av den svenska högerns sura reaktion. Det finns tydligen gott om ”saudi-kramare” bland moderater, borgerliga ledarskribenter och bland de svenska storföretagens direktörer. Oljeprinsarnas rikedomar har väl värmt gott för de svenska vapenhandlarna. Då står sig mänskliga rättigheter tydligen lätt i jämförelse!

Direktörer och moderater hade helst velat förlänga avtalet. Andra borgare talar om att Margot Wallström har handlat ”oskickligt”. Men vad ska man då kalla en dom på 1000 piskrapp för - om inte just för ”medeltida”? Dessutom är det en historiskt helt korrekt beskrivning; sharia-lagstiftningen härstammar från 600-talet.

Margot Wallström borde få fullt stöd från höger till vänster i Sverige för sitt klarspråk om saudi-regimen. Diktaturer är rädda för hård kritik när de trampar på de mänskliga rättigheterna. Saudierna är nu rädda för att andra länder ska följa Sveriges exempel.

Margot Wallströms och Sveriges agerande har däremot fått beröm från människorättsaktivister över hela världen. Vi har äntligen efter många år fått en utrikesminister vi kan vara stolta över!

Thomas Erixzon
Medlem i SAFE och
Nässjö freds- och Skiljedomsförening