För ett alliansfritt Sverige!

Aurora 17 - den största militärövningen på många år - äger nu rum i Sverige. Styrkor på ca 20 000 personer deltar, varav flera från utländsk militär. Från Donald Trumps USA kommer 1 435 man med tillhörande örlogsfartyg, stridsvagnar, attackhelikoptrar, m.m. Man ska öva s.k. ”värdlandsstödsmottagande”.

Den svenska neutraliteten är nu ett minne blott och man är så nära en NATO-anslutning det går utan att formellt vara medlem. Försvarsministern Peter Hultqvist myser – han har ju tidigare i år stoltserat tillsammans med USA försvarsminister James "Mad dog” Mattis.

Goda tider stundar för svenska vapentillverkare och vapenexportörer – USA:s krigsmakt är ju världens i särklass största. Den är lika stor som alla andra länders krigsmakters tillsammans. USA lägger 10 gånger så mycket pengar som Ryssland på militären. USA har 100-tals baser runt om i världen och har goda vänner som härskarna i diktaturens Saudiarabien.

Många äldre diplomater och politiker från olika partier är mycket kritiska till värdlandsavtalet och närmandet till NATO. Bland dessa kan nämnas Hans Blix och Rolf Ekéus, Pierre Schori, Thage G. Peterson och Maj Britt Theorin.

Som alliansfritt och neutralt har Sverige klarat sig undan krig på egen mark i över 200 år. Alliansfriheten har varit en hörnsten i Sveriges utrikespolitik och gjorde att Sverige under många år var en stark och oberoende röst i världen; bl.a. under Vietnamkriget och i kampen mot kärnvapen.

Det är hög tid för oss alla som inte vill att Sverige ökar samarbetet med NATO att på allvar protestera mot den förda politiken! Vad säger de många socialdemokrater som vill ha ett alliansfritt Sverige? Vad säger Miljöpartiet när nu militären och vapenindustrin i allt högre grad styr och påverkar den svenska regeringspolitiken?

Protestera mot Aurora 17 nu i september!

Thomas Erixzon
Medlem i SAFE och
Nässjö Freds- och Skiljedomsförening.