Avsätt gärna Peter Hultqvist!

Det vore bra om försvarsministern förlorade jobbet nu i höst. Hans inblandning i Transportstyrelsens IT-haveri kanske var i marginalen, men hans verksamhet som försvarsminister lämnar en hel del övrigt att önska.

Hultqvist är en bufflig betongsosse av värsta sort och hans uttalanden på Folk och försvars konferenser i Sälen om att de som inte stödde hans NATO- och USA-vänliga politik gick andra makters ärenden var mer än bedrövliga. Så agerar en makthavare som vill tysta en för honom obekväm debatt!

Sverige har under Hultqvists tid som försvarsminister tagit stora kliv i närmandet till NATO och USA. Viktigast är Sveriges värdlandsavtal med NATO som drevs igenom i riksdagen i maj 2016. Avtalet innebär att NATO får möjlighet att ha trupp och upprätta militära högkvarter i Sverige - såväl i fred som i krig. Där står inget om förbud för NATO att ha kärnvapen på svenskt territorium. 

Som en följd av detta avtal kommer Sverige ihop med flera NATO-länder att ha militärövningen Aurora i Sverige nu i september. Det är den största militärövningen i Sverige sen början av 1990-talet. Man ska bl.a. öva ”värdlandsmottagande”. Amerikanska stridsvagnar kommer för första gången att rulla på svenska vägar.

Under Hultqvists tid som försvarsminister har Sverige deltagit i flera stora militärövningar med NATO-trupper – som Arctic Challenge Exercise och Baltops. Sverige har gått med som fullvärdig medlem i NATO-anknutna Stratcom. Sverige har i år anslutit sig till brittiskledda snabbinsatsstyrkan Joint Expeditionary Force. Flera NATO-länder är med i denna.

Hultqvist har i år stoltserat på bild tillsammans med Donald Trumps försvarsminister James "Mad dog" Mattis. "Det var ett mycket bra möte" kommenterade Hultqvist till DN efteråt.

Hultqvist har förstås gått i bräschen för en kraftig upprustning av den svenska krigsmakten. Miljarder kommer att gå till stridsvagnar, kanoner, flygplan och fartyg.

Mot denna bakgrund är det inte konstigt att militärer, flera borgerliga debattörer och ledarsidorna i bl.a. DN och Expressen gärna vill ha kvar Peter Hultqvist. Han är ju deras älsklingsminister!

Men Sveriges upprustning och närmandet till NATO ökar påtagligt spänningen i Östersjöområdet. Skulle det bli krig kommer Sverige att dras in i detta direkt – med förödande följder för vårt land.

Som alliansfritt och neutralt har Sverige klarat sig från krig på egen mark i över 200 år. Alliansfriheten har varit en hörnsten i svensk utrikespolitik och gjorde att Sverige i många år var en stark och oberoende röst i världen.

Det är hög tid att sätta stopp för upprustningspolitiken och samarbetet med NATO! Ett bra första steg kan vara att avsätta Peter Hultqvist!

PS: Passa gärna på att avsätta EU-ministern och Brysselkramaren Ann  Linde på samma gång! Hon har ju också varit inblandad i IT-härvan på Transportstyrelsen.

 

 

Thomas Erixzon
Medlem i Nej till EU och
Nässjö Freds- och Skiljedomsförening