Uttalande från Nej till EU – Nässjö/Vetlanda

Brexit – en seger för demokratin

Det brittiska folket har talat i valet till parlamentet i Storbritannien. Och beskedet är samma som i omröstningen om Brexit för tre år sedan: Get Brexit Done.

Men betydelsen av parlamentsvalet är mer än så.

För det här parlamentsvalet handlade om att rädda eller krossa demokratin i Storbritannien. Den viktigaste sakfrågan avgjordes för tre år sedan i omröstningen om Brexit. Det var den största demokratiska manifestationen i landets historia, där fler röstade för Brexit än vad de gjort för någon annan fråga eller parti någonsin. 17,4 miljoner röster för Brexit var ett enormt demokratiskt ställningstagande.

Sedan dess har dock de politiska, ekonomiska och mediala eliterna gjort allt de kan för att sabotera folkets beslut. En odemokratisk tradition i det elitistiska EU, där omröstningar där folk röstat mot EU inte accepteras.

De flesta medborgare har bara en väg till inflytande i sitt land – rösträtten. Den är livsviktig att hålla fast vid. Och därför innebar elitens vägran att snarast verkställa folkets beslut angående Brexit ett sabotage mot demokratin.

I parlamentsvalet mellan främst Labour och Tories röstade det brittiska folket för att försvara demokratin och resultatet av omröstningen om Brexit. Men kampen för demokratin är inte över. Eliten kommer att fortsätta göra allt för att sabotera för de demokratiska krafterna i Storbritannien.

Lärdomen av Brexit för oss i Sverige är att:

    -     Det går att lämna det alltmer sammanfallande EU.

    -     Det går att försvara demokrati och folkstyre.

 

Antaget på årsmötet den 2 februari 2020

Folkrörelsen Nej till EU – Nässjö / Vetlanda