Nej till kärnvapen i Sverige

Sverige har varit ett ledande land för en kärnvapennedrustning i världen. Detta var möjligt när Sverige var alliansfritt och självständigt kunde påverka och vara medlare i konflikter.

Men med stundande Nato-medlemskap är det annat ljud i skällan. För ett tag sen gick ÖB Micael Bydén ut med ”ett råd” att Sverige inte skulle hindra USA och Nato att placera ut kärnvapen i Sverige. Han har fått stöd för detta av den nye moderate statsministern Ulf Kristersson.

Närmandet till Nato har förvisso ett långt förspel och både socialdemokratiska och borgerliga regeringar har varit ansvariga. Ett viktigt steg var värdlandsavtalet med Nato som den dåvarande S-MP-regeringen och de gamla allianspartierna M-C-L-KD röstade igenom i riksdagen i maj 2016.

Det har varit mängder med militärövningar tillsammans med Nato-trupper de senaste åren i Sverige. Baltops och Arctic Challenge är namnen på två av dem. USA:s B52:or har flugit svenskt territorium.

Den förre försvarsministern Peter Hultqvist (S) jobbade hårt Natoanpassningen. Både han och ÖB Bydén var i Washington och viftade på svansarna – även under Trumps tid som president. Ett svenskt godkännande av FN-förbudet mot kärnvapen stoppades pga USA:s inrådan och hot.

Men en anslutning till Nato innebär ett betydligt större steg. Den svenska krigsmakten kommer att ställas under Natos befäl – i praktiken under USA:s ledning. Sveriges 200 år av alliansfrihet slängs över bord utan att svenska folket har fått säga sitt i vare sig riksdagsval eller folkomröstning. Den offentliga debatten om vad Natomedlemskapet innebär har varit i stort sett obefintlig.

Detta gäller inte minst kärnvapnens roll i Natos militära strategi. Nato har i sig inga kärnvapen; det har bara Natoländerna USA, Storbritannien och Frankrike. USA brukar inte berätta var man har sina kärnvapen och vill naturligtvis kunna använda dem i alla Natoländer. Det är mot denna bakgrund Micael Bydéns och Ulf Kristerssons välvilliga inställning till kärnvapen i Sverige ska ses.

ÖB Micael Bydén borde inte lägga sig viktiga politiska beslut. Att tillåta att kärnvapen placeras i Sverige är en helt avgörande förändring av Sveriges politik. Den debatten borde förbehållas politiker och svenska folket och avgöras i allmänna val eller folkomröstningar. Det är dags för Bydén att avgå!

För övrigt borde hela Natomedlemskapet snarast underställas en folkröstning!

Thomas Erixzon
Maj Widäng
Nässjö freds- och Skiljedomsförening