Bevara husen på Sturegatan!

Några av vår kommuns kulturhistoriskt värdefullaste byggnader är hyreshusområdena vid Norråsagatan och Sturegatan i Runneryd. Bostadsområdet byggds under 1946-53 och var Nässjös första egentliga hyreshusområde. Utmed Norråsagatan placerades åtta vinkelbyggda trevånings hyreshus, fyra på varje sida. Fyra likadana placerades längs Sturegatan. Samtliga tolv hus öppnar sig åt söder, där sammanhängande balkonger löper horisontellt längs fasaden.

Arkitekten bakom dessa hyreshus, och det intilliggande radhusområdet i kvartetet Slöjan, kommer från Malmö och heter Erik Sigfrid Persson. Han är också arkitekten bakom Åkershällsområdet, byggt vid ungefär samma tid. E. S.Persson har ritat flera hyresområden i landet, bl.a. i Malmö och Huskvarna. Han uppfann perspektivfönstret som är vridbart i mitten (pivåfönstret).

Både Runneryds- och Åkershällsområdet är viktiga delar av Nässjös historia. De speglar en tid av framåtanda och utvecklingsoptimism då Nässjös invånarantal ökade kraftigt. Välståndet ökade och klassklyftorna minskade i landet och de brnfamiljer som flyttade in i de nya hyreshusområdena fick uppleva en högts påtaglig höjning av levnadsstandarden.

En del av denna kulturskatt i Nässjö har sedan några år varit hotat genom fastighetsbolaget Lindens rivningsplaner. Det område som mest är i farozonen är de fyra husen längs Sturegatan. Byggnadsnämnden i Nässjö har tidigare genom ett bestämt och enigt uppträdande satt stopp för Lindens rivningar bland dessa hus. Tyvärr verkar detta motstånd vara på väg att upphöra.

Nässjö har under tidigare årtionden varit utsatt för flera exempellösa rivningar av kulturhistoriskt värdefulla områden. Vem minns inte rivningen av de unika järnvägsbostäderna i kv. Björnen i början på 60-talet? Under 1970-talet fick vi uppleva skövlingen och förstörelsen av flera kvarter i centrala Nässjö. Nu är det alltså dags igen...

Istället för att riva husen borde Linden bevara de kulturhistoriskt värdefulla områdena och utnyttja just detta faktum för att få lägenheterna utyrda. Men tyvärr verkar rivning vara det enda mål Lindens ledning har haft i sikte de senaste åren. Det är en fantasilös och bakåtsträvande politik. Ett tydligare tecken på Nässjö är en kommun på tillbakagång än omfattande husrivningar finns knappast!

Förvisso har Linden många outhyrda lägenheter, men fastighetsbolagets ekonomi är ändå rätt hygglig. Detta beror på att ränte- och kapitalkostnader för de hus man har är relativt låga.

Husrivningar är det allra sista man gör för att komma tillrätta problemet med tomma lägenheter. Linden har inte på allvar prövat att sänka hyrorna för att få fler lägenheter uthyrda.

Skulle det sen ändå bli nödvändigt med rivningar finns det flera mindre värdefulla hyreshusområden i Lindens ägo som först skulle komma i fråga, t.ex. i Norrboda, Brinell och Handskeryd.

Ett bestämt agerande från miljö- och byggnadsnämnden skulle åter kunna sätta stopp för Lindens rivningsplaner. Likaså en markering från Nässjö kommun som är ägare till fastighetsbolaget Linden. Skulle detta inte lyckas är en massiv folkopinion det enda som nu kan rädda husrivningarna.

Det var en kraftig opinion bland Nässjös invånare som stoppade kommunalrådens planer på att bygga en "tomtepark" mellan Sörängen och Lövhult för några år sen. Det visar att makthavarna inte är okänsliga för protester från komuninvånarna.

 

 

Thomas Erixzon (SAFE)

ledamot i miljö- och byggnadsnämnden, Nässjö