Ställ kapitalismen till svars!

Regeringskansliet gav under 1998 ut en informationsskrift "Om detta må ni berätta...", som handlar om nazismens illdåd. Enligt ett förslag från folkpartiets partiledare Lars Leijonborg skulle något liknande tas fram om kommunismens övergrepp.

Det finns idag inget uttalat nazistiskt land och det är ett ytterst fåtal länder som kallar sig kommunistiska. Det största landet är Kina, som numera anpassar sig i snabb takt till kapitalistiska marknadsprinciper.

(Att det inte går att sätta likhetstecken mellan nazism och kommunism är en annan diskussion. Det finns stora skillnader mellan dem, ett exempel är att nazismen kom till makten vid traditionella demokratiska val. Vad säger detta om demokratin?)

Det är oerhört viktigt att känna till och att lära av historien, men det bästa vi kan göra för att komma till rätta med maktmissbruk och förtryck - utfört med olika ideologiska förtecken - är att tydligt lyfta fram maktmissbruk, förtryck och intolerans i det samhällssystem som är förhärskande hos oss. Det som därför ligger närmast till hands tycker jag är att analysera det kapitalistiska samhällssystemet.

Men att diskutera detta ligger inte i de politiska och ekonomiska makthavarnas intresse, eftersom detta skulle utmana deras position som just makthavare. De vill hellre diskutera undantagen (nazism och kommunism) än det som är regeln i dagens värld, dvs kapitalismen. De försöker få oss att tro att allt negativt som händer i ett kapitalistiskt samhälle beror på någon typ av naturkatastrof och inte på fel i det kapitalistiska systemet. Naturligtvis är det så att alla beslut oavsett styrelseskick tas av människor och det är dessa beslut som påverkar andra människor och deras livsmiljö.

Idag är det "marknaden", storföretagen, som fattar de avgörande besluten. I vilket demokratiskt val har dessa tillsatts? Jag har inte under min livstid deltagit i något val av direktör till något storföretag. Är ett samhälle som styrs av personer som inte är valda av folkmajoriteten verkligen en demokrati?

En stor del av världens befolkning lever under fattiga förhållanden. Vi har sett hur storföretag sålt miljöfarliga och hälsofarliga produkter till dessa länder. Cigaretter och sprit säljs med reklam i västerländsk stil. Bröstmjölksersättning likaså. Storföretag betalar för att dumpa miljöfarligt avfall i fattiga länder. Vem minns inte neurosedynskandalen, där oerhört många människor på ett cyniskt sätt finns obotliga skador?

Eftersom demokrati betyder folkvälde, så är det självklart att det vi har idag inte är någon verklig demokrati. Många anhängare av kapitalismen påstår att kapitalism är förutsättning för demokrati. Då är frågan vad det är för slags demokrati som accepterar fattigdom, svält, förtryck, arbetslöshet, krig etc.

Nej det är pengarna som styr och de som har pengarna har också makten. Storkapitalet utmålar sig som demokratins företrädare, men profiterar sedan på fattigdom och arbetslöshet. Det ger billig och foglig arbetskraft och skapar välstånd åt den politiska och ekonomiska eliten.

Det är dags att börja demokratisera samhället och vi kan börja med Sverige. Är det demokrati att en handfull människor kan köpa och sälja storföretag hur som helst (Ford köper Volvo)? Är det demokrati när storkapitalister hotar regeringar för att få fördelar, som inte småföretag och löntagare kan få? Är det demokrati när storkapitalister på grund av ren girighet slår sönder möjligheter för löntagare och småföretag att klara sig (Ericsson i Norrköping); till och med utarma hela landsändar.

Det räcker definitivt inte med att lägga en röst i valurnan vart fjärde år. Får vi inte någon typ av demokratiskt inflytande inom det ekonomiska området, så blir parlamentet bara en kuliss och ett demokratiskt alibi för storkapitalisterna rövartåg.

 

Uno Kenstam, Nässjö, 1999