Uno Kenstams inledningsanförande på kommunfullmäktiges budgetsammanträde.

 

Allmänt

Det känns bra för mig att stå här och företräda en majoritet i kommunfullmäktige.

 

Det är en ovan situation för mig och SAFE, men det är en situation som gör att vi tror att vi kan få genomslag för de tankar som vi för fram i den gemensamma överenskommelsen med socialdemokraterna och vänstern. Överenskommelsen bygger på de frågor våra partier på ett eller annat sätt gått fram med i valrörelsen.

 

Vi vet att vägen kommer att kantas av både glädjeämnen och problem, men det känns bra att vi ser framåt med en positiv inställning. Hur vi lyckats kommer att ske vid examen om knappt fyra år.

 

2007

2007 kommer att vara ett år som består av genomgångar av verksamheter och förberedelser för att genomföra åtgärder som vi föresatt oss. Exakt hur det kommer att ske vet vi inte än bara att det kommer att ske. 2008 kommer alltså att likna ett diagnostiskt prov.

 

Ekonomin för kultur och fritidsnämnden, individ- och familjomsorgsnämnden, omsorgsnämnden och barn- och utbildningsnämnden är i princip på samma nivå som innevarande år. Det innebär att det inte blir några stora förbättringar, men heller inte några stora försämringar.

 

De behov som finns i de så kallade mjuka nämnderna är inte obekanta för oss. Först kommer vi att koncentrera oss på att finna bra sätt att medverka i att klara av behovet av boenden för äldre och att hantera det ökande antalet hemtjänsttimmar på ett bra sätt.

 

Vi har också föresatt oss att fortsätta och förstärka arbetsmiljöarbetet i kommunen. Det pågår idag ett viktigt arbete där chefer och arbetsplatsombud tillsammans lär sig om arbetsmiljö och vilka regler som styr. Det är väldigt bra då både arbetsgivarparten och arbetstagarparten får samma bas att stå på vid förhandlingar och diskussioner.

 

Att öka medborgarnas inflytande via en dialog är ett arbetsområde. Det bästa sättet är att göra nämndernas arbete mer känt och nämnderna får därför uppdrag att utforma sättet att ytterligare öppna sig och göra sin verksamhet känd. Att införa någon form av allmänpolitisk debatt i fullmäktige där medborgare deltar kan vara ett annat sätt.

 

2008-2010

Min förhoppning inför åren framöver är att nämnd för nämnd bl. a. kunna bibehålla alternativt genomföra

-         en kulturskola med musik, dans, drama och bild och att det ska finnas ett tillräckligt antal näridrottsplatser

-         bättre stöd till kvinno- och tjejjour, men även att individ- och familjeomsorgens tankar om starta kooperativ verksamhet genom olika åtgärder kan förverkligas

-         införa en ändamålsenlig rehabilitering och aktivering för de äldre, så att den vitalitet och livsglädje som finns består längre.

-         kunna ta emot de barn som ska ha förskola inom 4 månader

-         ta bort måltidsavgifterna på Brinellgymnasiet

 

Utöver detta vet vi att det pågår mycket arbete i de olika nämnderna för att kunna tillfredställa behov och förbättra sina verksamheter i linje med de övriga förslag som ligger i budgetförslaget.

 

Det arbete som pågår i samarbete med mellan de olika så kallade mjuka nämnderna för att stötta familjer, barn och ungdomar är bra – Herkules, familjecentral, café corner etc. - och jag hoppas att det kan blir än mer av detta samarbete i framtiden.

 

Jag ställer mig bakom kommunstyrelsens förslag till budget och har även ett tilläggsförslag:

 

Genom omfördelning av pengar mellan åren 2006 och 2007 finns utrymme i omsorgsnämndens budget att bedriva en verksamhet med aktivering för äldre under kommande budgetår.

 

För att underlätta föreslagen utredning och redan nu påbörja en förstärkt aktivering föreslår vi att ytterligare 300 000 kronor tillförs omsorgsnämnden.

- Resultatet 2007 reduceras därför med motsvarande summa.

 

 

Uno Kenstam, SAFE