Mikael Wiehe: Ta det tillbaka!

 

Mikael Wiehes senaste cd är det mest politiska han har gjort sedan 1970-talets skivor med Hoola Bandoola och Kabaréorkestern. Det är stenhård kritik mot Reinfeldts högerregering, mot Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson, mot Maud Olofsson, mot bombhögern och mot nyliberaler.

 

Det är en dubbel-cd. Den ena skivan är studioinspelat med nyskrivna låtar, den andra är en konsertupptagning med låtar och återföljande politiskt mellansnack. De nya låtarna har genomgående aktuellt politiskt innehåll. Det gäller t.ex. ”Hej då, trevligt att träffas”, en rejäl vidräkning med den borgerliga regeringen. I ”Fascismens racka” häcklar han Sverigedemokraterna och dess ledare Jimmie Åkesson. ”Nu ska vi ta det tillbaka” är en hoppingivande kampsång för vänsteraktivister. Instrumenteringen är sparsmakad, för det mesta är det bara gitarrkomp av herr Wiehe själv.

 

Cd:n med liveinspelningar innehåller gamla klassiker som ”Keops pyramid”, ”Flickan och kråkan”, ”Victor Jara” och ”Titanic”. Bob Dylans ”Ni som tjänar på krig (”Masters of War”) finns det bra och intensiv version av. Han sjunger även Peps ”Falsk matematik” – en låt som är aktuellare än någonsin. Mellansnacket handlar nästan bara om politik och Mikael Wiehe har definitivt inte lämnat sina vänsteråsikter på äldre da’r.

 

En hel del av låtarna skulle dock ha blivit betydligt bättre med lite tyngre och mer genomarbetat komp. Wiehe skulle kanske göra som med cd:n ”Sevilla”, lämna sina inspelningar till Stellan Colt som skulle göra mer ljudpålägg. Version två av ”Ta det tillbaka” skulle ju vara lämplig att släppa innan valet i höst.

 

Hej då, trevligt att träffas” och en del andra låtar finns att lyssna på i YouTube.

Mer information finns på Mikael Wiehes hemsida.

 

Kjell Höglund: Pandoras ask.

 

Kjell Höglunds senaste skiva är en av de bästa han gjort på många år. Borta är alla syntarna som hans skivor sen slutet av 80-talet varit indränkta med. Han kompas nu av ”vanliga” instrument igen, och detta lyfter fram hans låtar och kluriga texter på ett mycket bättre sätt. Hans texter är som vanligt rätt särpråglade och lite filosofiska funderingar på typiskt Kjell Höglund-manér. De bästa låtarna är inledande ”När tåget lämnar perrongen” och ”Ett liv är kort”.

 

Vill man lyssna mer på Kjell Höglund så är de bästa LP-skivorna ”Dr Jekylls testamente” (1979), ”Vägen till Shangri-La” (1980) och ”Tidens tecken” (1984) – ingen av dessa finns tyvärr på CD. Bra samlings-CD är ”Glöd” och ”Lokomotiv”; båda dessa finns många av hans klassiska låtar såsom ”Lugnare vatten”, ”Getsemane” och ”Bland skurkar, helgon och vanligt folk”. Men en av hans allra bästa – den 16 minuter långa ”Desertören” finns bara utgiven på LP:n ”Dr Jekylls testamente”. Det är hög tid att Höglund ger ut samtliga sina skivor på CD!

 

Kjell Höglund har spelat i Nässjö flera gånger. SSU Frihet (där flera av SAFE:s medlemmar då var med) arrangerade 1979 en bejublad konsert i Nässjös Kulturhus med ”Kjell Höglund och hans vänner” – en av de bästa konserter som jag varit på! Nässjö Freds- och Skiljedomsförening hade honom på konsert 1983. Vi båda tillfällena sjöng givetvis ”Desertören”.

 

Mer om Kjell Höglund finns att läsa på hans officiella hemsida Lugnare vatten. Där finns bl.a. en fullständig diskografi och texterna till alla hans låtar.

 

Marie Fredriksson: Min bäste vän.

 

Marie Fredriksson gjorde den här skivan i början av 00-talet. Den innehåller hennes ungdoms favoritlåtar från 1970-talet. Det visar sig att Marie lyssnade mycket på progglåtar på den tiden. Här finns bra versioner av bl.a. Hoola Bandoolas ”Vem kan man lita på” och ”Man måste veta vad man önskar sig”, Marie Bergmans ”Ingen kommer undan politiken” och John Holms ”Min bäste vän”.

 

Mikael Wiehe: Kärlek och politik.

 

Detta är en av Wiehes bästa skivor och kom ut 2003. Låtarna i början av cd:n handlar mycket om kärlek och relationer och om hur det är att komma upp en bit i åren. ”55 (år gammal)” är talande titel på en av låtarna där Wiehe prövar på att rappa. ”Livet”, ”Tango” och ”Pojken och äventyret” är tre andra bra låtar. Skivan inleds med en finstämd version av John Lennons ”Grow old with me”, här kallad ”Kärleken vet”. De tre sista låtarna är de med politiskt innehåll; ”Göteborg, Göteborg” handlar om protesterna mot EU och George Bush i Göteborg sommaren 2001. I ”Är det mig du är rädd för” sjunger en kör av bl.a. Gustav Fridolin, America Vera-Zavala och Jan Hammarlund. Den långa avslutande ”Stockholm 15 februari 2003 handlar om den stora marschen mot USA:s kommande krig – ca 40 000 personer deltog i Stockholm denna dag.

 

Mer information finns på Mikael Wiehes hemsida.

 

Bob Dylan: Modern times.

 

Bob Dylans nya CD är faktiskt en av de bäst han gjort någonsin. Bandet spelar mycket tätt och bra och Dylans sjunger bra. Låtarna är inte särskilt ”moderna”, trots titeln, utan Dylan rör sig med gammal amerikansk blues, rock-, jazz- och folkmusiktradition. Men det gör han och bandet mycket bra! Bland de bästa låtarna är inledande Chuck Berry-inspirereade ”Thunder on the Mountain”. Bra är även ”Spirit on the Water”, ”Someday Baby” och ”Workingman’s Blues”.

 

Mer om Dylan och CD:n finns på: Bob Dylans officiella hemsida.

 

Totta Näslund och Mikael Wiehe: Dylan.

 

Strax innan Tottas bortgång sommaren 2005 spelades de flesta låtarna på detta album in. En del låtar sjunger Totta själv, en del sjunger de tillsammans. Mikael Wiehe spelade senare in de låtar som sjunger ensam på. Mikael Wiehe har gjort alla översättningarna av Bob Dylans texter.

 

Det finns med både kända och mindre kända låtar till CD:n, vilket är bra; lyssnaren får en chans att upptäcka en del mer okända Dylan-låtar. Bland de kända finns bl.a. ”Ni som tjänar på krig” (Masters of War), och ”När vårt skepp slår till”(When the ships comes in).

 

Det är genomgående en bra CD, med bra versioner av samtliga låtar, och både Totta och Wiehe tolkar dem fint, men på lite olika sätt.

 

Mer information finns på Mikael Wiehes hemsida.

 

 

Bruce Springsteen: We shall overcome – the Seeger sessions.

 

Springsteens nya cd är en samling traditionella folksånger, framförda av Bruce själv och ett stort gäng härligt spelande och sjungande folkmusikanter. Det är en blandning av irländsk musik, gammaldags country, gospel, tex-mex m.m.

 

Inspelningen är gjord live på plats i vardagsrummet på en bondgård i USA. Gemensamt för sångerna är den legendariske amerikanske folksångaren Pete Seeger har spelat in dem och hjälpt till att göra dem kända. Många av sångerna har ett politiskt innehåll och framförts bl.a. under de svartas medborgarrättskamp på 1960-talet.

 

På baksidan av cd:n finns en dvd med en halvtimmes filmsinspelning om skivans tillkomst, Flera av låtarna framförs i sin helhet på filmen.

På dvd:n finns även två extra låtar som inte finns på cd:n.

Det är en mycket bra skiva, fylld av äkta spelglädje!

 

I oktober 2006 har en ny version ”American land edition” av skivan kommit; med fem nya låtar på CD:n och mer material på DVD:n. Bl.a. finns liveinspelningar från den pågående turnén runt om vi världen i ”The Seeger session band”.

 

Mer information finns på Bruce Springsteens hemsida.

 

Thomas Erixzon