Bernt Hultberg 1938 - 2012

Bernt Hultberg i sommarkrans

Bernt med blomsterkrans i håret. Bilden är tagen i Nässjö hembygdspark sommaren 2010.

Bernt Hultberg har hastigt gått bort onsdagen den 23 maj. Bernts hälsa har varit vacklande de senaste månaderna och han var inlagd några dagar på Eksjö lasarett för ca två veckor sen. Han var dock aktiv in i det sista. Fredagen den 18 maj var med vid IOGT/NTO:s bord på marknaden i Nässjö och söndagen den 20 maj deltog han på SAFE:s styrelsemöte.

Bernt var aktiv som politiker i mer än 50 år; de första årtiondena som socialdemokrat och sedan 1991 i det lokala partiet SAFE. Han var i ledamot i Nässjö kommunfullmäktige mellan 1980 och 2010. Han var ledamot i många år i Barn- och Utbildningsnämnden och Tekniska Servicenämnden.

Han var en synnerligen aktiv politiker; han var ofta uppe i fullmäktiges talarstol och skrev åtskilliga motioner och interpellationer till fullmäktige. Han var även en flitig insändarskribent. Många av Bernts insändare och motioner finns att läsa i SAFE:s arkiv.

Till sin fulla rätt kom Bernt vid SAFE:s bokbord. Han var suverän på att diskutera med "folk på sta'n" och var beredd till att lyssna på de problem, frågor och åsikter som människor i alla åldrar framförde vid bokbordet.

Bernt var även djupt engagerad i flera andra föreningar, bl.a. IOGT/NTO, Nässjö Freds- och Skiljedomsförening och Folkrörelsen Nej till EU.

Bernts kista

Från begravningen den 8 juni i Pigalle-salen. Bernts kista stod i centrum och ovanför fanns ett stort porträtt av Bernt. Till vänster fanns SAFE:s krans och till höger IOGT/NTO:s.

Begravningen ägde rum på fredagen den 8 juni i f.d. Folkets Hus i Nässjö. Bortåt 200 personer var närvarande i Pigalle-salen, som var vackert smyckad med blommor och kransar från anhöriga och vänner. Kistan var dekorerad med röda rosor och ovanför fanns ett stort porträtt av Bernt. Officiant var Evert Rydén, som också svarade för solosång och musik. Claes Kihlagård spelade kornett och PRO-kören Profilen (som Bernt själv varit medlem i) sjöng bl.a. "I natt jag drömde" och "Jag skall gå genom tysta skyar". ´

Här finns bilder från Bernts begravning den 8 juni..

Bernt Hultberg i New York

Bernt gjorde sitt livs semesterresa över hela USA sommaren 1990. Här står han framför tvillingtornen i World Trade Center i New York.

Här finns en minneskavalkad i bilder om Bernt Hultberg.
Här är minnesord över Bernt av Thomas Erixzon och Pelle Månsson.
Här är minnestal över Bernt på begravningen av Thomas Erixzon.
Här är minnestal över Bernt på begravningen av Gösta Nordström från DHR.
Här är minnesord över Bernt på f.d. SAFE-medlemmens Kent Wilhelmssons blogg.

tända ljus

På kvällen efter att Bernts bortgång blivit känd stod flera marshaller tända utanför ingången till Mariagatan 23 B, där han bodde. Ett bevis så gott som något att han var uppskattad av många.